costarica2Площ - 51,100 кв.км

Официален език – испански, част от населението говори английски, предимно на Атлантическият бряг. В училищата е разпространено обучаването на двата езика както в частните, така и в държавните.

Официално име – Republica de Costa Rica – Република де Коста Рика

Географско разположение – на север граничи с Никарагуа и на юг с Панама. На запад има излаз на Тихият Океан и на изток с Атлантическият

Столица – Сан Хосе

Парична единица – Колон ¢ ; Обменен Курс – спрямо американскиат долар – 1$ - 500 ¢

Териториална организация – страната е разделена на 7 провинции – Сан Хосе, Алахуела, Ередия, Картаго, Пунтаренас, Гуанакасте и Лимон.

Климат – според географските особености на Коста Рика, климатичните условия са много променливи. На Атлантическият бряг и в южната част на Тихоокеанският бряг климата е тропически без да има определени сезони. В останалата част на страната има два сезона – дъждовен (от май до ноември) и недъждовен (от декември до април) със средна месечна температура от 22 градуса. На двата океански бряга темературата е между 21 и 32 градуса по скалата на Целзий

Правителство- Коста Рика е страна със стабилна демокрация. Настоящата Конституция на Република Коста Рика е приета през 1949 година. Известна е с факта че същата година първа премахва въоръжените си сили.

Президент – Луис Гилермо Солис

Особености в движението- В Коста Рика движението на моторните превозни средства е от дясно. В столицата Сан Хосе има много задръствания, поради което има ограничение на движението според последната цифра на номера на частните коли. Имат ограничения:Понеделник – 1 и 2; Вторник – 3 и 4; Сряда – 5 и 6, Четвъртък – 7 и 8; Петък – 9 и 0

Ниво на престъпност в Коста Рика – страната е с едно от най- ниските индикатори за престъпност в сравнение с други страни в Латинска Америка.
Престъпност – (на всеки 100,000 жители)

crimen
За да се определи понятието за престъпление – са взети в предвид 9 вида жалби, които са основна характеристика на заплаха за физическата неприкосновеност на лица. Те включват убийство, опит за убийство, изнасилване, сексуално насилие (на възрастни и непълнолетни), отвличане, опит за изнасилване, трафик на жени и деца, отвличане и сексуален контакт с непълнолетни (включително със заплащане) – Източник: Министерство на национално планиране и икономическа политика - MIDEPLAN Costa Rica

Особености в законодателството - Законодателната Власт – Парламента се състои от 57 депутата, избрани пряко от гласоподавателите за срок от 4 години. Законът е над всичко, поради което съдебната система се ползва от голямо доверие сред гражданите. Тези фактори без съмнение допринасят за прозрачност и предвидимост, което води същевременно до улесняване на човешките взаимоотношения и позволява ефективно, ефикасно и мирно предотвратяване на конфликти.

Ниво на Здравеопазването- В Коста Рика нивото на здравеопазването е едно от най-високите в цяла Америка. Отчетена е най-ниска смърт при раждане. Продължителността на живота е средно 79 години. Известна е също с нарастващият напоследък медицински туризъм.

Гражданско състояние – Коста Рика има една от най-модерните системи за гражданска регистрация на раждане, брак или смърт в региона и контрол на преброяване на гражданите си.

Икономически и търговски организации – Коста Рика е един от основателите на Организацията на Обединените Нации (ООН) и поддържа дипломатически отношения с почти всички страни по света. Освен това е-
• Член на Световната Търговска Организация
• Член на Общият Централно американски пазар
• Търговски споразумения с- Централна Америка, Чили, Мексико, Панама, САЩ, Канада, Домениканската Република, Карибската Общност
• Търговски преговори в процес- АЛКА – зона за свободна търговия на Америките

Съществуващи Двустранни договори за инвестиции – Германия, Канада, Чили, Китай, Испания, Франция, Великобритания, Холандия, Парагвай, Република Чехия, Швейцария и т.н.
• Официален час – GMT- 6
• Teлефонен код – 506

Демографски показатели –

• Население – 4,500,000
• Процент на прираст на населението – 1,32 %
• Гъстота на населението – 81,4 д/кв.м
• Население според пола – 50,8 % мъже / 49,2% жени
• Продължителност на живота –
  o Oбщо – 79,11 години
  o Мъже – 76,95
  o Жени – 81,37

• Процент на безработицата – 6 %
• Световна позиция по индекс на човешкото развитие – 48 място
• Население с достъп до питейна вода – 97 %
• Минимална Работна заплата - неквалифицирани работници ¢ 235,000 около $ 460 щатски долара
• Средностатистически брой на домовете – 3,4 члена
• Образователно ниво – 96 % грамотност

Членство в търговски и икономически организации
• Член на Световната Търговска Организация
• Член на Общият пазар в Централна Америка
• Търговски споразумения с Централна Америка, Чили, Мексико, Панама, Доминиканска Република, Канада, Карибската Общност , САЩ, Китай, Панама.
• Търговски преговори в процес – Европейската Общност, Сингапур, Перу
• Двустранни инвестиционни договори в сила- Германия, Аржентина, Канада, Чили, Китай, Испания, Франция, Великобритания, Холандия, Парагвай, Чешка Република, Швейцария и Венецуела

Търговски споразумения-
В областта на Централна Америка, Коста Рика е част от Общото Споразумение за Икономическа Интеграция от 1963 година. Като член на тази група продуктите с костарикански произход ползват правото на свободната търговия в блока, с изключение на кафето и захарта.

Относно Европейската Общност, износа на Коста Рика се ползва от Общата Система за Преференция (ГСП), както и в страните Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Норвегия, Швейцария и Русия

Мита и други данъци

Коста Рика е част от Общият Пазар в Централна Америка, така че при определянето и изпълнението на тарифната политика по отношение на трети страни се определя в зависимост от останалите страни в региона

Стимули за инвестиции и търговия

В Коста Рика не съществува закон, който да регулира пряко чуждестранните инвестиции. Както местните, така и чуждестранните инвеститори имат същото ниво на защита на инвестициите. Следователно не съществува специфична регулация за чуждестранните инвестиции, тя е предмет на законодателство приложимо към местните инвеститори.
Наличието на обучени човешки ресурси и с висока производителност, стратегическото място на страната в Централна Америка, нивото и качеството на живот на населението, мирният климат, демокрацията и стабилността, наличието на политики, които благоприядстват търговската интеграция с останалата част на света и специфичните стимули за привличане на инвестиции, са основните причини които поставят Коста Рика като един от основните рецептори на преките чуждестранни инвестиции в региона.
В последните години Коста Рика доста е напреднала в икономиката си, превръщайки се от земделска в една предимно икономика на услугите.
Остават важни все още доходите на страната идващи от традиционните селскостопански стоки като банани, кафе, захар, какао и ананас. Коста Рика набляга най-вече на продукцията на кафе с високо качество, предназначено за износ предимно на американският пазар, където е много ценено. Също така в последните години нараснаха доста приходите и от износа на цветя и мини-зеленчуци.

ТУРИЗЪМ
Туризмът е най-бързо развиващата се индустрия. От 2000 година е на първо място по приходи във валута надминавайки традиционните селскостопански продукти като кафето и бананите заедно. Излючително популярен сред чуждестранните туристи е екотуризма. Те посещават целогодишно множеството паркове и защитени зони, които съществуват в цялата страна. Коста Рика е пионер в областта на екотуризъма и е признат като една от малкото международни дестинации с реални възможности за екологичен туризъм. През 2009 година според Индекса за конкуретноспособност по туризъм и пътувания, страната бе класирана на 42 място в света и на 1во място сред страните от Латинска Америка.
Коста Рика е най-посещаваната дестинация в Централна Америка с общо 2 милиона чуждестранни туристи на година и приходи от около 2.200.000.000 щ.д .


banner2 costarica
КУЛТУРА

Координацията на културният живот в страната е работа на Министерството на Културата и Младежта. То се разделя на министерство на културата, визуалните изкуства, сценични изкуства, музика, културно наследство, библиотечна система и младежта.

Едно от най-важните мероприятия през годината е Международният Фестивал на Изкуствата, който ежегодишно събира от над 20 националностти, групи и артисти от различни сфери на музиката, театъра, балета и изобразителното изкуство.


В Коста Рика съществува истинска „жажда” от страна на народа за спектакли на високо ниво. През 2006 страната бе обявена като Ибероамериканска Столица на Културата.

Киното заема много важно място в предпочитанията на костариканците. Публиката е свикнала да гледа не само традиционалните холивудски продукции но и независимо кино, прозведено от различни страни по света. Като цяло филмовата култура в Коста Рика действително може да изненада.


На път:
Документи за пътуване – Паспорт с валидност минимум 6 месеца. Няма нужда от имунизация за жълта треска (с изключение на случаите, при които е имало преди това престой в страни от Южна Америка)
Съвети за пътуващите – Освен валидността на паспортта, на излизане от Коста Рика се заплаща задължителна изходна такса от 28 $ щатски долара.

Визов Режим – безвизова.

Легализация на документи - От месец декември 2011 влезе в сила закона приет същата година от Парламента за Apostille, при което автоматично отпадат досегашните сложни процеси за легализиране на документи. Относно пътуването с деца, то трябва да бъде придружено от съответното съгласие на двамата родители.